Έφτασε ο Μάρτιος! Οπότε έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε την άνοιξη στην τάξη μας. Μέσα από δραστηριότητες εικαστικών, σχεδιάζοντας και κόβοντας ανοιξιάτικα λουλούδια, τα παιδιά καλλιεργούν τις απαραίτητες δεξιότητες για να κατακτήσουν τη γραφή!
Τα Μελισσάκια μεταμορφώνονται σε μικρά εξωγηινάκια με τρελιάρικα ματάκια. Με τη μέθοδο πουαντιγιέ, χρησιμοποιώντας φελλούς μπουκαλιών, χρωματίζουν γκλίτερ αφρώδη χαρτί για να φτιάξουν αυτή την ευφάνταστη κατασκευή.
Η απόκριες έφτασαν και τα Μελισσάκια μεταμορφώνονται σε Πιερότους. Πάνω σε χάρτινους κώνους κολλάνε γκοφρέ χαρτάκια και φτιάχνουν τα πιο ωραία καπελάκια!
Γνωρίζουμε τα πληκτροφόρα μουσικά όργανα. Παίζουμε με το πιάνο και παρατηρούμε το ακορντεόν. Τι ήχο βγάζουν, τι χρώμα έχουν τα πλήκτρα, το μέγεθος τους διαφέρει;
Τα Αστεράκια γνωρίζουν τον διάσημο ζωγράφο και γλύπτη Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι, γνωστό περισσότερο ως Μιχαήλ Άγγελο. Μιμούμαστε την τεχνική του, ζωγραφίζοντας ανάποδα και ζωντανεύουμε ένα ευρέως αναγνωρίσιμο έργο του.
Το σχέδιο εργασίας των Προνηπίων του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», το οποίο αφορούσε τη διαφορετικότητα, τον σχολικό εκφοβισμό και τη διαχείριση σχέσεων, αναπτύχθηκε μέσα από συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών, τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, ομαδικά παιχνίδια ρόλων, εικαστικές δράσεις και παρεμβάσεις, παιχνίδια μυθοπλασίας κ.ά. Οι εκπαιδευτικοί προσέγγισαν έννοιες όπως η αυτοεκτίμηση, η ομαδικότητα, η διαφορετικότητα, το συναίσθημα της χαράς και τη λύπης σε συνάρτηση με τις έννοιες της ευτυχίας και της δυστυχίας, την έννοια της φιλίας, το συναίσθημα του φόβου και του θυμού και, τέλος, έδειξαν στους μαθητές διάφορους τρόπους επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης προβλημάτων.
Κύριοι στόχοι του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η υιοθέτηση θετικής στάσης στην αποδοχή της διαφορετικότητας και η τροποποίηση δυσλειτουργικών, για τη σχολική ζωή και τη μετέπειτα πορεία των παιδιών, στάσεων που πλήττουν την αυτοεκτίμηση των συνομηλίκων. Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του «συναισθηματικού εγγραμματισμού». Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το σχέδιο εργασίας οι εκπαιδευτικοί επικεντρώθηκαν στην κατάκτηση όλων των απαιτούμενων δεξιοτήτων, που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν τις πιο λεπτές συναισθηματικές τους αποχρώσεις, να κατανοούν, να επικοινωνούν, να συζητούν για το πώς αισθάνονται και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους.
Λίγα λόγια για τα προωθητικά βίντεο που θα παρακολουθήσετε:
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να φέρεται σε κάποιον άλλο με βία. Τι είναι η βία; Βία είναι η αγένεια, βία είναι οι άσχημες λέξεις, οι λέξεις που πληγώνουν. Βία είναι να χτυπάω και να με χτυπάνε, το σπρώξιμο, η μοναξιά, η κοροϊδία. Πρέπει όλα τα παιδιά του κόσμου να το μάθουν. Πρέπει όλοι να σταματήσουν να φέρονται με βία. Φτιάξαμε, λοιπόν, ένα προωθητικό βίντεο, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα.
Λίγα λόγια για τη δραστηριότητα ολοκλήρωσης του project μας:
Σαράντα χρωματιστά μπαλόνια, γεμάτα με ήλιον έφτασαν στο σχολείο μας. Ένα ήταν κόκκινο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να γράψουμε ένα μήνυμα και να το κρεμάσουμε στο κόκκινο μπαλόνι: «Κανένα παιδί μόνο του!». Έπειτα, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου μας και, σε κύκλο, αφήσαμε τα μπαλόνια να ταξιδέψουν στον ουρανό και να στείλουν το μήνυμά μας σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώσαμε το εκπαιδευτικό μας project, με τίτλο: «Το κόκκινο μπαλόνι».
Τα Μελισσάκια στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας: "Τα ζώα της ζούγκλας", διαβάζουν και δραματοποιούν από τους Μύθους του Αισώπου "Το λιοντάρι και το ποντίκι". Έπειτα, χρωματίζουν με πιρούνι και καφέ τέμπερα χάρτινα πιάτα και φτιάχνουν το δικό τους προσωπείο λιοντάρι.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112, τα παιδιά ζωγραφίζουν τον εαυτό τους και τους Υπερήρωες (παππού ή γιαγιά ) που επιλέγουν.
Με αφορμή τον διαγωνισμό προγραμματισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), γνωρίσαμε τον Paxi. Ο μικρός εξωγήινος μας βοήθησε να αποκρυπτογραφήσουμε τη γλώσσα του, καθώς και τη διαδρομή που ακολούθησε για να φτάσει στον πλανήτη μας. Με πιστή βοηθό την εκπαιδευτική μελισσούλα, πειραματιστήκαμε με τη δική μας γλώσσα προγραμματισμού.