Petit... χαρταετοί!!!

007s Λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα πέταξαν φέτος τους χαρταετούς τους οι μαθητές του Le Petit La Salle!!

Χαρταετούς χαρούμενους, με πολύχρωμες ουρές να ανεμίζουν παιχνιδιάρικα πέρα – δώθε!! Τους έφτιαξαν μόνοι τους, με την βοήθεια της καθηγήτριας Εικαστικών κ. Άννας Δήμου. Τα πινέλα, οι κόλλες και τα ψαλίδια πήραν φωτιά, όμως τα αγαθά κόποις κτώνται!

Το αποτέλεσμα το απολαύσαμε όλοι μας, περισσότερα βέβαια τα ίδια τα παιδιά!

016s 018s

 022s 026s

Επιμορφωτική Συνάντηση - Ημερίδα

Στα πλαίσια επιμορφωτικών συναντήσεων των εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης της Σχολικής Συμβούλου 16ης Περιφέρεια Προσχολικής Αγωγής, κ. Σοφίας Βαβέτση, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στις 26 Φεβρουαρίου ημέρα Πέμπτη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ με θέμα:

«Εναλλακτικοί τρόποι μάθησης μέσα από την τέχνη και τη μουσική».

Στη συνάντηση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, οι εισηγητές ήταν:

Η κυρία ΡΑΠΑΣΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, με θέμα «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ».

Ο Δρ. ΧΑΡΒΑΤΗΣ ΑΔΑΜ, Σχολικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής – Δρ. Ψυχολογίας, με θέμα «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ»

Η κυρία ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Μουσικός - Μουσικοπαιδαγωγός, με θέμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ».

Η Δρ. ΒΑΒΕΤΣΗ ΣΟΦΙΑ, Σχολική Σύμβουλος – Δρ. Ψυχολογίας, με θέμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ».

Στο δεύτερο μέρος, το οποίο είχε βιωματικό χαρακτήρα, εισηγητές ήταν:

Η κυρία ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Μουσικός - Μουσικοπαιδαγωγός, με θέμα «ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑΣ»

Ο κύριος ΒΡΕΤΤΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, Μουσικός – Μουσικοπαιδαγωγός – Μουσικοθεραπευτής, με θέμα «ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ», «ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ», «ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ», «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ ΜΕ ΛΟΥΤΡΙΝΑ»

Η Δρ. ΒΑΒΕΤΣΗ ΣΟΦΙΑ, Σχολική Σύμβουλος – Δρ. Ψυχολογίας, με θέμα «ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ»

Εκπαίδευση και φροντίδα για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα νέα μελέτη για την εκπαίδευση και φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ευρώπη, τις προκλήσεις, και για τα μέτρα για τη συμμετοχή των λιγότερο ευνοημένων ομάδων του πληθυσμού.

Εκπαίδευση και φροντίδα για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η μελέτη εξετάζει τις εθνικές πολιτικές σε 30 χώρες και διερευνά την οργάνωση της εκπαίδευσης και της φροντίδας για τα νήπια στην Ευρώπη, τα οφέλη των διαφόρων συστημάτων, και τι χρειάζεται για την παροχή αποτελεσματικής εκπαίδευσης και φροντίδας στην προσχολική ηλικία.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το δίκτυο Ευρυδίκη για την εκπαίδευση στην Ευρώπη, είναι μέρος της συνέχειας που δόθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή το 2006 με θέμα «Equity and Efficiency in European Education and Training Systems» (ισότητα και αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης) και καλύπτει τα κράτη μέλη, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Βασικό συμπέρασμα: στην Ευρώπη, το 87% των παιδιών ηλικίας 4 ετών φοιτούν σε σχολικό ίδρυμα

Προσφάτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο στόχο για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον οποίο το 90% των τετράχρονων πρέπει να παρακολουθούν την προσχολική εκπαίδευση μέχρι το 2020. Το 2006, κατά μέσο όρο, το 87% των παιδιών αυτής της ηλικίας συμμετείχαν ήδη σε κάποιο είδος προσχολικής εκπαίδευσης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για νήπια πριν από την έναρξη της υποχρεωτικής φοίτησης, ωστόσο υπάρχουν και μεγάλες διαφορές μεταξύ χωρών ή ακόμη και περιοχών όσον αφορά την ηλικία έναρξης, τα ποσοστά συμμετοχής ή το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φροντίδας.

Τρέχουσα κατάσταση: επιλογή μεταξύ δύο κύριων μοντέλων

Στην Ευρώπη εμφανίζονται δύο κύρια οργανωτικά μοντέλα για την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα:

-       Μια ενιαία δομή για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το εκπαιδευτικό προσωπικό διαθέτει τα ίδια προσόντα και λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών. Είναι η περίπτωση της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας.

-       Χωριστές δομές αναλόγως της ηλικιακής ομάδας για παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών και από 3 έως 6 ετών (γενικά). Τα προσόντα του προσωπικού, οι απαιτήσεις ποιότητας και η χρηματοδότηση διαφέρουν στα δύο αυτά επίπεδα. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο μοντέλο στην Ευρώπη.

Σε ορισμένες χώρες τα δύο μοντέλα συνυπάρχουν (Κύπρος, Δανία, Ελλάδα, Λιθουανία και Ισπανία). Το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει ορισμένες διατάξεις της ενιαίας δομής και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Πολιτικές για τα μειονεκτούντα παιδιά: πρόσβαση και ποιότητα για όλους;

Ο συνδυασμός ορισμένων κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους αποτυχίας για τα παιδιά. Η φτώχεια ωστόσο έχει τη χειρότερη επίδραση. Σχεδόν μία στις τρεις ευρωπαϊκές οικογένειες με παιδί κάτω των 6 χρόνων ζει στα όρια της φτώχειας. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Εσθονία, στην Ιταλία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην Πολωνία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υψηλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση αποφέρει μείζονα οφέλη: εφοδιάζει όλα τα παιδιά με καλές βάσεις για δια βίου μάθηση και βοηθάει να κλείσει το εκπαιδευτικό χάσμα για τα παιδιά που κινδυνεύουν. Παρ’όλα αυτά, τα παιδιά εθνοτικών μειονοτήτων και τα παιδιά λιγότερο ευνοημένων οικογενειών, καθώς και τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών φαίνεται ότι συμμετέχουν ελάχιστα στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα.

Εξασφάλιση υψηλών ποιοτικών προτύπων και επαρκούς χρηματοδότησης

Τα σημαντικότερα στοιχεία για την εξασφάλιση μιας ποιοτικής εκπαίδευσης και φροντίδας είναι:

-       Μια καλή αναλογία παιδιών/ενηλίκων

-       Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για το εκπαιδευτικό προσωπικό (τριτοβάθμια εκπαίδευση)

-       Συμμετοχή των γονέων

Η χρηματοδότηση κατά κανόνα εξασφαλίζεται από τις τοπικές αρχές, τις συνεισφορές των γονέων και τα κρατικά κονδύλια, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Με εξαίρεση τις χώρες που έχουν εφαρμόσει το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση προσχολικής ηλικίας (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σλοβενία), στην Ευρώπη δεν επαρκεί η ικανότητα για τα μικρότερα παιδιά. Για το λόγο αυτό, στις περισσότερες χώρες που καλύπτει η μελέτη, η εξασφάλιση μιας θέσης για όλα τα παιδιά και μιας ποιοτικής φροντίδας απαιτεί σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι σ’αυτή την πτυχή πρέπει να επενδυθούν περιορισμένοι πόροι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας δίκαιων και αποτελεσματικών εκπαιδευτικών συστημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πλήρες κείμενο της μελέτης "Early childhood education and care in Europe: tackling social and cultural inequalities" (διαθέσιμο στα αγγλικά και γαλλικά)

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ποίηση για το... Καρναβάλι !!!

image 

Την Τετάρτη πάμε πάρτι

Με του σχολείου μας την τάξη

Καρναβάλια θα ντυθούμε

Κι όλοι θα μασκαρευτούμε

Η Έλενα θα ‘ναι Σπανιόλα

Μα δεν πίνει Κόκα Κόλα

Η Λουΐζα Μαριπόζα

Και θα πάρει μία πόζα

Η Μαρία θα ‘ναι Μίνι

Και φιλάκια θα μας δίνει

Ο Θοδωρής θα ‘ναι Ζορό

Και θα ιδρώσει απ’ το χορό

Η Τερέζα μια Νεράιδα

Με χρωματιστά φτερά

Σερπαντίνες θα πετάει

Σε όλα τα παιδιά

Η Μαρίσα θα ‘ναι Γατούλα

Και η Δάφνη Νεραϊδούλα

Θα ‘ναι όμορφες πολύ

Με μουστάκι και ραβδί.

Ο Στέφανος θα γίνει Σούπερμαν

Με μπλε και κόκκινη στολή

Η Νιάνα θα ‘ναι EMO

Με παράξενο μαλλί

Ο Κωνσταντίνος Πήτερ Παν

Μες τα πράσινα ντυμένος

Σπάϊντερμαν θα ‘ναι ο Βασίλης

Κάτω απ’ τη μάσκα του κρυμμένος

Η Τόνια θα ‘ναι Ραπουνζέλ

Και στα μαλλιά της θα ‘χει τζελ

Η Ερασμίνη και ο Γιώργος

Δεν ξέρουνε ακόμη

Μα ελπίζουμε να έρθουν

Μην κολλήσουν μες το χιόνι.

Η Άρτεμις σήμερα λείπει

Κι έτσι δεν ξέρουμε τι θα ντυθεί

Θέλουμε όμως να γίνει καλά

Για να καταφέρει στο πάρτι μας να ‘ρθει.

Τέλειο θα ‘ναι αυτό το πάρτι

Κι αν σερπαντίνα θες

Έλα και παρ’ τη!!

Σε προσκαλούμε, έλα κι εσύ

Θα ‘ναι κι η κυρία μας εκεί!!

image

    

Προσέγγιση της ποιητικής γραφής μέσα από ποίημα με θέμα το  καρναβάλι που αυθόρμητα εμπνεύστηκαν τα ίδια τα παιδιά με τη στήριξη και τη βοήθεια της δασκάλας τους. (Προνήπια 1)

Θεατρική παράσταση «Φτου και Βγαίνω»

f03 Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Φτου και Βγαίνω»

Όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Ή και περισσότερες… εξαρτάται πόσο ανοιχτά είναι τα μάτια της ψυχής και το μυαλό για να τις δούμε. Μέσα σε μια αυλή, άνθρωποι και ζώα επικοινωνούν μέσα από το παιχνίδι, ανακαλύπτουν τις πολλές όψεις των πραγμάτων και συμβιώνουν αρμονικά. Μια ιστορία με πολλές ιστορίες.

f02 Το «Φτου και Βγαίνω» είναι μια παράσταση με ανθρώπους και κούκλες βασισμένη σε σενάριο που γράψανε τα μέλη της ομάδας Πούπουλο. Μια συλλογική δημιουργία με την σφραγίδα της αγάπης για το θέατρο.

Όλη η ιστορία διαδραματίζεται σε μία αυλή. Οι μικροί θεατές μπαίνουν στο παιχνίδι, καθώς απαντούν σ’ ερωτήσεις των ηθοποιών, τραγουδούν μαζί τους ή γεύονται την καραμέλα που τους κερνούν για να νιώσουν τη γλύκα του έρωτα της γάτας Πορτοκαλένιας και του γάτου f01 Παντοφλίνου. Συμμετέχουν στη φαντασίωση του δάσους, «μυρίζουν» τα λουλούδια του έργου, «δοκιμάζουν» τη νοστιμιά της τσουκνιδόπιτας, παίζουν με τη γη – τόπι και μαθαίνουν γεωγραφία, ακούνε το παραμύθι του ψεύτη βοσκού παιγμένο με πόδια που φορούν κάλτσες – πρόβατα και κάλτσες – χωρικοί, συνειδητοποιούν πως η γάτα με το ποντίκι μπορούν να παίξουν το φιλικότερο κρυφτό…

Ξέρετε πού να τηλεφωνήσετε αν χρειαστείτε βοήθεια;

Το 112 είναι ο αριθμός που μπορείτε να καλείτε δωρεάν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε ταξίδι σε μια χώρα της ΕΕ και σας συμβαίνει ατύχημα ή απλώς είστε μάρτυρας κάποιου ατυχήματος. Γνωρίζετε ποιον αριθμό πρέπει να καλέσετε για να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης; Καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν για δουλειά ή αναψυχή, εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ψάχνετε και να απομνημονεύετε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που ισχύει σε κάθε χώρα της ΕΕ που επισκέπτεστε. Φτάνει να θυμάστε το 112!

Το 112 δεν υποκαθιστά τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, αλλά στις περισσότερες χώρες λειτουργεί παράλληλα με αυτούς. Ωστόσο, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία επέλεξαν να έχουν ως μοναδικό αριθμό έκτακτης ανάγκης το 112.

Τι γίνεται όταν καλείτε το 112;

Ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος τηλεφωνητής απαντά στην κλήση σας. Ανάλογα με τη χώρα, ο τηλεφωνητής είτε επεξεργάζεται την κλήση σας απευθείας είτε την διαβιβάζει στην κατάλληλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Οι τηλεφωνητές είναι όλο και περισσότερο ικανοί να απαντούν στις κλήσεις προς το 112 σε περισσότερες από μία γλώσσες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που καλούν το 112 όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

Δώστε το όνομα και τη διεύθυνσή σας, καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Για την αποφυγή συγχύσεων, είναι αναγκαίο να εντοπίζονται τα άτομα που καλούν το 112 επειδή το ίδιο περιστατικό μπορεί να έχει ήδη αναφερθεί από πολλά άτομα.

Μην κλείσετε το τηλέφωνο αν καλέσατε κατά λάθος το 112! Πείτε στην τηλεφωνητή ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διαφορετικά θα πρέπει να σταλεί βοήθεια έκτακτης ανάγκης επιτόπου για να το επιβεβαιώσει.

Παίξτε το παιχνίδι

Παζλ

Περισσότερες πληροφορίες

Σελίδα για χρωμάτισμα

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

και στο ΣΚΑΚΙ... η ΠΡΩΤΗ!!!

skaki Συγχαρητήρια στην Ειρήνη Μπάμνιατζη, μαθήτρια του Νηπιαγωγείου μας, που ήρθε 1η (ΚΥΠΕΛΛΟ!!!) στους Σχολικούς Αγώνες Σκάκι του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έγιναν στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2009 στα Πεύκα Θεσσαλονίκης.

Vive les crêpes !!

kr1Στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής ,τα παιδιά του νηπιαγωγείου γιόρτασαν την Chandeleur με τον καλύτερο τρόπο!! Δοκιμάζοντας τις περίφημες κρέπες με σοκολάτα που παραδοσιακά, ψήνουμε στο σχολείο εκείνη την ημέρα για να έχουμε… ευτυχία όλη την χρονιά.

kr2 

Manger des crêpes à la Chandeleur, apporte un an de bonheur !

Λίγα λόγια για τις... ΨΕΙΡΕΣ

Τι είναι η ψείρα της κεφαλής; Μορφολογία.

Το ενήλικο θηλυκό είναι ένα γκρι-άσπρο έντομο μήκους 3-4 χιλιοστών. Το αρσενικό είναι ελαφρά μικρότερο. Οι δαγκάνες στα πόδια τους είναι προσαρμοσμένες έτσι ώστε να προσκολλώνται στις τρίχες.

Τον άνθρωπο προσβάλλουν 2 είδη ψείρας: Η φθείρα του ανθρώπου (που διακρίνεται σε φθείρα του τριχωτού και τη φθείρα του σώματος) και η φθείρα του εφηβαίου  Μεγαλύτερη λίγο σε μέγεθος είναι η φθείρα του σώματος. Οι φθείρες έχουν 3 ζευγάρια πόδια και το άνοιγμα των δαγκανών τους ταιριάζει σε συγκεκριμένο είδος τρίχας. Έτσι, η φθείρα του εφηβαίου βρίσκεται και στις μασχάλες και βλέφαρα, γιατί το άνοιγμα της δαγκάνας της ταιριάζει με τη διάμετρο των τριχών αυτών. Η φθείρα του τριχωτού έχει διάμετρο δαγκάνας που ταιριάζει μόνο με τη διάμετρο της τρίχας του κεφαλιού και έτσι δεν μεταφέρεται σε άλλη περιοχή του σώματος.

Πως ζουν οι ψείρες; Πως πολλαπλασιάζονται;

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, που είναι περίπου 40 ημέρες, το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που εκκρίνεται από επιπρόσθετους βοηθητικούς αδένες του θηλυκού. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από 31°C, γι αυτό και τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα (γι αυτό και το κούρεμα με την «ψιλή», απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως και τα αυγά). Τα αυγά είναι ωοειδή και καλύπτονται από ένα τοίχωμα. Όταν εκκολαφτεί ή νύμφη και βγει από το αυγό, το άδειο κέλυφος που λέγεται κόνιδα είναι άσπρη στο χρώμα, και φαίνεται πιο εύκολα από τα αυγά που έχουν το χρώμα του δέρματος και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα. Οι κόνιδες αναγνωρίζονται εύκολα και εμφανίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα στην βρεγματική και στην ινιακή χώρα του τριχωτού. Πολλές φορές όμως μπορούμε να τις μπερδέψουμε με πιτυρίδα ή κατάλοιπα διαφόρων λακ κλπ.

Στη διάρκεια της ζωής της η ψείρα τρέφεται με ανθρώπινο αίμα. Αν η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει (πχ. όταν το άτομο έχει πυρετό) ή κατέβει, τότε η ψείρα θα φύγει προς αναζήτηση νέου ξενιστή. Γι αυτό και συχνά συνιστούμε τη συχνή χρήση θερμού αέρα με το πιστολάκι κατά το στέγνωμα των μαλλιών μετά το λούσιμο.

Τα αυγά επωάζονται επί 8 περίπου ημέρες και η φθείρα είναι ώριμη σε 15-20 μέρες περίπου. Γενικά, ένα μολυσμένο άτομο, έχει λιγότερες από 12 ζωντανές ψείρες στο τριχωτό ανά πάσα στιγμή, αλλά μπορεί να έχει εκατοντάδες βιώσιμα, εκκολαπτόμενα και νεκρά αυγά. Με μεγάλη μεγέθυνση, μπορούμε να δούμε τις νύμφες που μεγαλώνουν μέσα σε ημιδιαφανή αυγά.

Η φθείρα του σώματος είναι παρόμοια σχεδόν σε εμφάνιση και ανάπτυξη με την φθείρα του τριχωτού της κεφαλής. Το φυσικό της περιβάλλον είναι τα ρούχα του ανθρώπου – ξενιστή (κυρίως στις ραφές όπου και εναποθέτουν τα αυγά τους), και επισκέπτεται το δέρμα μόνο για να τραφεί. Οι ψείρες της κεφαλής τρέφονται από το ανθρώπινο αίμα μία ή παραπάνω φορές την ημέρα. Μακριά από το δέρμα και το αίμα του ανθρώπου, δεν μπορούν να επιζήσουν για διάστημα μεγαλύτερο το 24ώρου. Τα αυγά της προσκολλώνται στις ίνες των ρούχων, με προτίμηση στα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Εμφανίζεται σε καταστάσεις όπου η υγιεινή είναι πλημμελής. Με το βράσιμο των ρούχων και το σιδέρωμα καταστρέφεται μαζί με τα αυγά.

Η φθείρα του εφηβαίου (Pthirus pubis), έχει ένα μικρό σαν καβούρι σώμα, που εύκολα ξεχωρίζει από τη φθείρα του σώματος και του τριχωτού. Μπορεί να βρεθεί και αλλού στο σώμα εκτός από το εφήβαιο (πχ. βλέφαρα). Δεν μεταδίδονται μόνο με σεξουαλική επαφή, αλλά και με τα σεντόνια.

Οι φθείρες του φλοιού των δένδρων και των βιβλίων είναι έντομα που δεν έχουν σχέση με τη φθείρα του ανθρώπου. Βρίσκονται συνήθως σε οργανικά υλικά όπως σε πεσμένα φύλλα, κάτω από τον φλοιό των δένδρων ή ακόμα και μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Η παρουσία τους στο ανθρώπινο σώμα είναι εν μέρει τυχαία : δεν παρασιτούν στο ανθρώπινο σώμα.

Πως μεταδίδονται οι ψείρες;

Οι ψείρες είναι πιο συχνές στα παιδιά απ’ ότι στους ενήλικες, και οι θήλεις όλων των ηλικιών προσβάλλονται συχνότερα από τους άρρενες. Δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μήκους της τρίχας και της συχνότητας της μόλυνσης, αντίθετα μάλιστα υποστηρίζουν ορισμένοι ότι το μακρύ μαλλί, εμποδίζει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων γίνεται με άμεση επαφή των κεφαλιών. Η μεταδοτικότητα είχε επίσης, παλιότερα ιδίως, σχέση με τη φτώχεια, την αμάθεια, τη φτωχή υγιεινή και τον υπερπληθυσμό. Σήμερα οι ψείρες προσβάλλουν όλες τις τάξεις, και ο υπερπληθυσμός είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας. Αντίθετα με τον ξεκάθαρο ρόλο της άμεσης επαφής, υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις για το πόσο μπορούν να μεταδοθούν οι ψείρες από εστίες μόλυνσης, όπως καπέλα, χτένες, βούρτσες Άλλα πιθανά μέσα μετάδοσης της λοίμωξης είναι πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, ρούχα, κορδέλες κεφαλής, φουλάρια, πουλόβερ. Οι φθείρες γενικώς, δεν κάνουν διάκριση στις κοινωνικές τάξεις, μπορούν να προσβάλλουν οποιονδήποτε. Ένα κορίτσι που δανείζεται μια χτένα από μια συμμαθήτριά της, κάποιος που δοκιμάζει ένα καπέλο σε ένα κατάστημα, παιδιά που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, ένας ταξιδιώτης που ακουμπά το κεφάλι του στο μαξιλάρι του καθίσματος ενός μεταφορικού μέσου, μπορούν να μολυνθούν.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;

Υπάρχει, παρ’ όλο που προσωπική αίσθηση του γράφοντος είναι ότι οι φθείρες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν αντοχή στα διάφορα φάρμακα, λόγω της αλόγιστης χρήσης διαφόρων παρασκευασμάτων που με ευκολία χορηγούν (ακόμα και ...προληπτικά!) διάφοροι μη έχοντες σχέση με το αντικείμενο (γείτονες, δάσκαλοι ακόμα και μη έχοντες ιδιαίτερη εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο επιστήμονες όπως φαρμακοποιοί, παθολόγοι, παιδίατροι). Γι αυτό το λόγο καλό θα ήταν να επισκέπτεται κάποιος αμέσως τον δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο μόνος ειδικός να του χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο και να του δώσει ειδικές οδηγίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Θεραπεία θα πρέπει να γίνεται μόνο αν βρεθεί ενεργός πάθηση (δηλ. ζωντανές ψείρες ή εκκολαπτόμενα αυγά). Ιδιαίτερα για τις τρίχες του κεφαλιού, ακολουθείται ο κανόνας: Αυγά που βρίσκονται κολλημένα στη τρίχα και σε απόσταση πάνω από 1,5 εκατοστό, έχουν ήδη εκκολαφθεί και δεν σημαίνουν ενεργή μόλυνση.

Τα πιο πολλά φαρμακευτικά υγρά (malathion, carbaryl) πρέπει να παραμένουν 12 ώρες στο τριχωτό πριν γίνει το λούσιμο και επειδή τα φάρμακα αυτά καταστρέφονται από τη ζέστη, ο ζεστός αέρας με πιστολάκι απαγορεύεται. Η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από 7-12 ημέρες. Αποτελεσματικά είναι επίσης τα αντιφθειρικά τύπου πυρεθρινών που είναι φυσικά εντομοκτόνα που βγαίνουν από τα χρυσάνθεμα. Το συνθετικό επίσης permethrin έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη θεραπεία. Αντιφθειρική δράση έχει και το αντιβιοτικό cotrimoxazole που όταν βρεθεί στο στομάχι της φθείρας, σκοτώνει απαραίτητα για τη ζωή της φθείρας «συμβιωτικά» βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά είναι ουσιώδη για τη σύνθεση των βιταμινών Β που είναι απαραίτητες για την επιβίωση της φθείρας.

Οι κόνιδες απομακρύνονται με συχνό λούσιμο, με ειδικές χτένες ή απλές χτένες με βαμβάκι βουτηγμένο στο ξύδι. Θεωρείται ότι είναι πιο σημαντική εργασία από τη θεραπεία, και απαιτεί πολλή ...υπομονή : Μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες κάθε βράδυ για να καθαρίσουν καλά οι τρίχες.

Νεώτερα δεδομένα - Tips

  • Στα φάρμακα που περιέχουν Permethrin, οι ψείρες αναπτύσσουν μεγάλη αντοχή και ήδη, είναι σχεδόν άχρηστα στη Μ. Βρεττανία.
  • Στη μετάδοση της μόλυνσης "συνεισφέρουν" και ασυμπτωματικοί φορείς (συχνά παιδιά μικρότερα των 4 ετών και ενήλικες με ανοσία).
  • Σκευάσματα που περιέχουν Carbaryl είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικά, αλλά πρέπει να είναι τελευταία επιλογή, αφού αποτύχουν πρώτα τα άλλα. Πάντως το carbaryl έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση.
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος νευροτοξικότητας , καθώς τα φάρμακα δεν συνδέονται με τους νευροϋποδοχείς. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα νευρολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟY & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

1. Βγάλτε όλα τα ρούχα.

2. Απλώστε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου σας. Εαν τα μαλλιά είναι πολύ μακριά, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο μπουκάλι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικές κρέμες ή σαμπουάν με conditioner πριν τη χρήση του φαρμάκου. Μη λούζετε ξανά τα μαλλιά μέχρι και 2 μέρες μετά τη θεραπεία.

3. Βάλτε καθαρά ρούχα μετά την εφαρμογή.

4. Εαν 8-12 ώρες μετά τη θεραπεία βρείτε ακόμα ζωντανές ψείρες, αλλά κινούνται λιγότερο γρήγορα από πριν, μη ξανακάνετε θεραπεία. Καθαρίστε καλά με το χτενάκι τις νεκρές ψείρες.

5. Εαν 8-12 ώρες μετά τη θεραπεία δεν βρίσκονται νεκρές ψείρες και οι ψείρες φαίνονται το ίδιο "ζωηρές" όπως και πριν, τότε το φάρμακο μάλλον δεν δούλεψε. Ζητείστε από το δερματολόγο σας ένα άλλο και επαναλάβατε τις οδηγίες.

6. Οι χτένες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των αυγών που είναι κολλημένα στις τρίχες. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά ή έστω κάθε 2 ημέρες.

7. Επαναλάβατε τη θεραπεία άλλη μια φορά μετά από 7-10 ημέρες.

8. Βάλτε στο πλυντήριο όλα τα ρούχα που πλένονται καθώς και τα σεντόνια που το προσβεβλημένο άτομο χρησιμοποίησε τις 2 προηγούμενες μέρες πριν τη θεραπεία. Χρησιμοποιείστε το "καυτό" πρόγραμμα (>60 C). Στεγνώστε τα στο ζεστό πρόγραμμα για τουλάχιστον 20 λεπτά…

9. Για ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν: Στεγνό καθάρισμα για παλτά, καπέλα κλπ) ή κλείστε όλα τα ρούχα, μαξιλάρια κλπ σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες.

10. Απολυμάνετε τις χτένες, βούρτσες κλπ για μια ώρα σε οινόπνευμα ή πλύντε τις με ζεστό νερό (60 C) και σαπούνι.

11. Καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα και τα έπιπλα. ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΚΟΙΝΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ. Δεν σκοτώνουν τις ψείρες και είναι επικίνδυνα εάν εισπνευσθούν.

12. Μη κάνετε όλοι θεραπεία "προληπτική" στην οικογένεια. Δεν είναι απαραίτητο. Αν εμφανίσει και κάποιος άλλος, επαναλάβατε την ίδια θεραπεία και γι αυτόν.

13. Τυχόν ζώα στο σπίτι δεν χρειάζεται να κάνουν θεραπεία.

14. Προσοχή: Μη κάνετε θεραπεία σε παιδιά < 2 ετών. Απομακρύνετε ψείρες και αυγά με το χέρι.

15. Μη κάνετε θεραπεία στο προσβεβλημένο άτομο περισσότερες από 3 φορές με το ίδιο φάρμακο. Εάν δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, πείτε το στον δερματολόγο σας.

16. Μην αναμιγνύετε διάφορα φάρμακα.

17. Προσοχή κατά τη διάγνωση: Εάν δεν βρεθούν ζωντανές ψείρες και βρείτε αυγά κολλημένα στις τρίχες σε απόσταση μεγαλύτερη από 0,6 - 1 εκατοστό από το δέρμα του τριχωτού, τότε πρόκειται πιθανώς για μια παλιά μόλυνση. Περιοριστείτε σε απομάκρυνση με τις εδικές χτένες.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο www.paidiatros.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού (ή άλλου λειτουργού Υγείας).

Πηγή: www.paidiatros.gr

(http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=9&id=568&st=2)

Συμβουλές Οδήγησης

Αγαπημένοι μας γονείς,

Θα σας παρακαλούσαμε όταν οδηγείτε:

· Να μην τρέχετε πολύ στο δρόμο.stop

· Να φοράτε πάντα ζώνη.

· Να προσέχετε πάντα τις ταμπέλες.

· Να μην εκνευρίζεστε.

· Να μην οδηγείτε κουρασμένοι γιατί υπάρχει κίνδυνος να κοιμηθείτε στο τιμόνι.

· Να μην παρκάρετε πάνω στο πεζοδρόμιο γιατί εμποδίζετε τους πεζούς, τις μαμάδες με τα καροτσάκια των μωρών τους και τους ανάπηρους ανθρώπους.

· Να μη μιλάτε στο κινητό.

· Να προσέχετε πολύ όταν προσπερνάτε.

· Να μην οδηγείτε όταν έχετε πιεί πολλές μπύρες!

· Να ακούτε τις συμβουλές μας!

Σας αγαπάμε πολύ!

Οι μαθητές του τμήματος ΠΡΟΝΗΠΙΑ 1
από το Νηπιαγωγείο
Le Petit La Salle