Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΜΕΙΩΣΗ
ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
«ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»

clip_image002[4]Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας  «Πάνος Μυλωνάς» επισημαίνει ότι τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και την 1ηαιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανατροπή της τραγικής αυτής πρωτιάς. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αποτελούν τους καλύτερους δασκάλους κυκλοφοριακής αγωγής καθώς τα παιδιά μιμούνται και έχουν ως πρότυπο τη συμπεριφορά τους. Γονείς και δάσκαλοι λοιπόν, ας ενώσουμε μαζί τις δυνάμεις μας για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα νέους.

Συμβουλές για τους γονείς

clip_image002Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής πρακτικής τα παιδιά εξοικειώνονται με το οδικό περιβάλλον, μαθαίνουν τη σημασία των σημάτων που ορίζουν την κυκλοφορία, μαθαίνουν να σέβονται τους άλλες χρήστες του δρόμου και παράλληλα εμπλουτίζεται ο κόσμος των εμπειριών τους. Οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να εξασκηθούν με το παιδί τους στους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας.

Θυμηθείτε:

Η συμπεριφορά σας αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά σας, γιατί βλέπουν ακούν και μιμούνται. Συμπεριφερθείτε με ευγένεια και υπομονή είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί για να κάνουν και τα παιδιά σας το ίδιο. Μπορείτε να γίνετε οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής!!!

Συνοδεύετε τα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Ενθαρρύνετέ τα να παρατηρούν τα οχήματα, τη σήμανση και να στέκονται πάντα σε ασφαλές σημείο στο πεζοδρόμιο. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να διασχίσουν το δρόμο με ασφάλεια. Κρατάτε τα από το χέρι και δείξτε τους τους 5 βασικούς κανόνες:

  1. Σκέφτομαι...Βρίσκω ένα ασφαλές σημείο στο πεζοδρόμιο. Επιλέγω τους δρόμους που έχουν διάβαση πεζών.
  2. Στέκομαι πριν την κίτρινη γραμμή του πεζοδρομίου και, αν δεν υπάρχει, ένα βήμα πριν την άκρη του πεζοδρομίου
  3. Κοιτάζω αριστερά δεξιά και ξανά αριστερά το δρόμο να βεβαιωθώ ότι δεν περνάει κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο όχημα.
  4. Περιμένω όταν το φανάρι για τους πεζούς είναι κόκκινο και προχωρώ όταν αυτό γίνει πράσινο.
  5. Διασχίζω προσεκτικά το δρόμο, δεν τρέχω, ούτε αργοπορώ!

Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα! Από μικρή ηλικία χτίζεται η προσωπικότητα των παιδιών και καλλιεργούνται οι ασφαλείς επιλογές. Η δική σας συμπεριφορά είτε ως οδηγών είτε ως πεζών ενδέχεται να επηρεάσει τη μελλοντική οδική συμπεριφορά του παιδιού σας.

Συζητήστε με το παιδί τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζει στο οδικό περιβάλλον.

Εξασκηθείτε μαζί με το παιδί σας για την ασφαλή μετακίνηση από και προς το σχολείο. Βεβαιωθείτε πρώτα στο σπίτι ότι το παιδί έχει κατανοήσει πλήρως τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας.

Αναζητήστε μαζί με το παιδί την πιο ασφαλή διαδρομή για το σχολείο. Κινηθείτε σε δρόμους που έχουν διάβαση πεζών, φανάρι και ειδική σήμανση. Αποφύγετε όπου είναι εφικτό τους μεγάλους και πολυσύχναστους δρόμους.

Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα και τσάντες με ανακλαστικά στοιχεία κατά τη μετακίνησή σας κυρίως τις απογευματικές και βραδυνές ώρες.

Κρατείστε τα παιδιά πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά, την υπευθυνότητα, την ευγένεια και την προσοχή στο δρόμο. Τα παιδιά που επιβραβεύονται εμφανίζουν πιο συχνά την επιθυμητή συμπεριφορά από τα παιδιά που τιμωρούνται.

"ΑΡΙΣΤΑ" ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

clip_image004Για τις μετακινήσεις σας από και προς το σχολείο προτιμήστε το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πέραν του ότι είναι πιο οικολογικά μέσα είναι και πιο ασφαλή. Αν χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού σας πρέπει να κάθεται πάντα πίσω, στο ειδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, συνήθως ξεπερνούν το κρίσιμο ύψος των 1,35 – 1,40m που απαιτείται να έχουν για να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας χωρίς ειδικό κάθισμα.

Να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία και ευγένεια τις προκλήσεις στο δρόμο, είναι αρετές που θέλουμε όλοι να έχουν τα παιδιά μας. Έρευνες μάς δείχνουν ότι η οδηγική συμπεριφορά των γονιών έχει ισχυρή επίδραση στη μετέπειτα οδηγική συμπεριφορά των παιδιών

Ως οδηγοί να σέβεστε όλους τους χρήστες του δρόμου. Αποφύγετε να κλείνετε τις διαβάσεις πεζών, τις εισόδους σε κτήρια και σχολεία και μην παρκάρετε πάνω στα πεζοδρόμια για να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών.

Τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τους κινδύνους στο οδικό περιβάλλον. Συζητήστε μαζί τους, παίξτε, καθοδηγήστε τα, προστατέψτε τα.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.)
«Πάνος Μυλωνάς»
εύχεται σε όλα τα παιδιά
Καλή σχολική χρονιά με Ασφάλεια, Υγεία και Πρόοδο!