Το Νηπιαγωγείο μας απέκτησε εθνική ετικέτα ποιότητας!

 
 
Εθνική ετικέτα ποιότητας απονεμήθηκε από το πρόγραμμα e-Twinning στο Νηπιαγωγείο «ΔΕΛΑΣΑΛ», για την υλοποίηση του έργου «Μαθαίνω την Ελλάδα από τόπο σε τόπο», της περσινής σχολικής χρονιάς 2016-2017.

Τα Νήπια 2, με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού τους, συμμετείχαν στο πρόγραμμα e-Twinning, στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου εκπαιδευτικού τους project. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning, το οποίο υποστηρίζει διεθνή και εθνικά έργα, αποτελεί μια καινοτόμο διδακτική μέθοδο και δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ σχολείων με έναν κοινό εκπαιδευτικό στόχο.
 
 

Τα συνεργαζόμενα σχολεία ήταν το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης, το Νηπιαγωγείο «Άγιος Γεώργιος» της Σύρου, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου Αθήνας, το Νηπιαγωγείο Φλαμουλίου Τρικάλων και το 22ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας. Παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να αισθανθούν και να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας μάθησης. Βασική προϋπόθεση για το έργο αυτό ήταν η χρήση των νέων τεχνολογιών, μέσω των οποίων τα παιδιά δημιούργησαν καινούριες φιλίες, μοιράστηκαν τις απορίες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, αντάλλαξαν φωτογραφίες, βίντεο, τα μηνύματά τους, γνώρισαν τα μνημεία, τα ήθη, έθιμα και τα προϊόντα του κάθε τόπου.

H Εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται στα έργα e-Twinning που πετυχαίνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, πληρώντας μια σειρά από κριτήρια, που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης.

Το Νηπιαγωγείο «ΔΕΛΑΣΑΛ» πέτυχε, μέσα από μια σειρά δράσεων, να αποκτήσει την ετικέτα ποιότητας και να βραβεύσει τους μαθητές που συμμετείχαν.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!
 
 

Συνεργάζομαι και βοηθώ κάθε φίλο μου εγώ!

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν ήδη από τις πρώτες μέρες στο σχολείο τη σημασία της αλληλοβοήθειας, της φιλίας και της συνεργασίας. Έτσι, λοιπόν, προσεγγίσαμε τις έννοιες αυτές, μέσα από το παραμύθι: «Ο φεγγαροσκεπαστής», συγγραφέας: Eric Puybaret, εκδόσεις: Αίσωπος. Με αφορμή το παραμύθι αυτό, φτιάξαμε και εμείς τη δική μας σκάλα της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας. Το κάθε παιδί χρωμάτισε με το χρώμα της αρεσκείας του ένα ξύλινο γλωσσοπίεστρο, έγραψε επάνω το όνομά του, και έπειτα τα κολλήσαμε όλα σε ένα μεγάλο χαρτί σχηματίζοντας μία σκάλα. Στο τέλος, τα παιδιά πήραν τα πινέλα και σχεδίασαν τα αστέρια και το φεγγάρι. Είμαστε όλοι μια ομάδα, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. 
Νήπια 2
 

Παιχνίδια γνωριμίας

Πρώτες μέρες στο σχολείο και τα παιδιά γνωρίζουν τους καινούριους τους φίλους. Μέσα από πολλά παιχνίδια, αρχίζουν να εξοικειώνονται με τον χώρο και με τους συμμαθητές τους. Ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια, που το επαναλάβαμε πολλές φορές, ήταν το παιχνίδι με τον χορό στο παλάτι του βασιλιά. Τα παιδιά χόρεψαν ελεύθερα στον χώρο της τάξης με τη συνοδεία μουσικής και με το σύνθημα «ο βασιλιάς λέει» έπρεπε να βρουν έναν φίλο τους και να εκτελέσουν συγκεκριμένες κάθε φορά εντολές, πχ. πιάστε τη μύτη του φίλου σας, ακουμπήστε τις πλάτες σας, ενώστε τα κεφαλάκια σας κ.ά..
Νήπια 2
 
 

Καλή σχολική χρονιά!

Το σχολικό έτος 2017-2018 ξεκίνησε και τα Προνήπια του Κολεγίου "ΔΕΛΑΣΑΛ" το υποδέχονται με χαμόγελα και εικαστικές δημιουργίες!
Προνήπια 1 & 2

 

Ο χορός των αστεριών

Πολύχρωμα αστέρια στολίζουν την τάξη μας, μα ένας δυνατός αέρας τα χωρίζει στα δύο. Τα παιδιά χορεύουν κρατώντας μισό αστέρι στα χέρια τους. Μόλις σταματήσει η μουσική, τρέχουν και αναζητούν το ζευγάρι τους, που έχει το άλλο μισό του αστεριού τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο. Προσοχή, μόνο τα όμοια χρώματα μπορούν να ενωθούν!
Παιδικός Σταθμός 2

 

Το κόκκινο χρώμα!

Παίρνουμε τα κόκκινα μπαλάκια και ξεκινάμε έναν χορό, με το κόκκινο μπαλάκι να ταξιδεύει σε διαφορά μέρη του σώματος μας!
Παιδικός Σταθμός 3

 

10η Λασαλιανή Ημερίδα για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Θεσσαλονίκη, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Λασαλιανής Εμψύχωσης & Επιμόρφωσης (Συ.Λ.Ε.Ε.) διοργανώθηκε στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» της Θεσσαλονίκης η 10η Λασαλιανή Ημερίδα για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, δασκάλους και καθηγητές που προσλήφθηκαν στα λασαλιανά σχολεία τα τρία τελευταία σχολικά έτη. Είχαμε, παράλληλα, τη χαρά να υποδεχτούμε στην Ημερίδα και δύο εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει την ευθύνη της επιμόρφωσης και της εμψύχωσης  στα δύο σχολεία των Ουρσουλινών, με  τα οποία ξεκίνησε από το σχολικό έτος 2017-2018 μία στενή συνεργασία με τα σχολεία του λασαλιανού δικτύου Ελλάδας.

Η επιμόρφωση ξεκίνησε με τρεις παρεμβάσεις: Η πρώτη παρέμβαση είχε θέμα τη ζωή και το έργο του Jean-Baptiste de la Salle, με ομιλητή τον κ. Αντώνη Ρηγούτσο, γενικό διευθυντή του Ιδιωτικού Δημοτικού  «Δελασάλ» στον Άλιμο. Η δεύτερη παρέμβαση με τίτλο: «Το λασαλιανό δίκτυο: διοίκηση & θεσμοί» έγινε από την πρόεδρο του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Συ.Λ.Ε.Α.) κ. Σταυρούλα Κανελλοπούλου και, τέλος, η τρίτη παρέμβαση επικεντρώθηκε στο Εκπαιδευτικό/Παιδαγωγικό Σχέδιο των λασαλιανών σχολείων, θέμα το οποίο παρουσίασε ο κ. Μάρκος Βαρθαλίτης, συντονιστής του Συ.Λ.Ε.Ε.

Χάρη στις τρεις αυτές παρεμβάσεις, δόθηκε η ευκαιρία στους 41 συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη ζωή του Ιδρυτή του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, να διαπιστώσουν το εύρος του λασαλιανού δικτύου και τις δυνατότητες που έχουν τα σχολεία στην Ελλάδα για ευρύτερες συνεργασίες και τέλος να ανακαλύψουν μέσω του Εκπαιδευτικού/Παιδαγωγικού Σχεδίου τη λασαλιανή εκπαιδευτική παράδοση που επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: εκπαιδεύω, σημαίνει αγαπώ, εκπαιδεύω σημαίνει συνεργάζομαι και εκπαιδεύω σημαίνει ότι με ενδιαφέρει η όλη προσωπικότητα του παιδιού, άρα και η πνευματική του συγκρότηση και εξέλιξη.

Μετά τις παρεμβάσεις, ακολούθησε περισυλλογή και ανταλλαγή απόψεων σε πέντε ομάδες, όπου απαντήθηκαν 10 ερωτήσεις σχετικές με τις τρεις εισηγήσεις (2 ερωτήσεις ανά Ομάδα). Όπως συμβαίνει πάντα, οι συζητήσεις στις Ομάδες ήταν, κατά τη μαρτυρία των συμμετεχόντων, η πιο εποικοδομητική πλευρά της Ημερίδας, δεδομένου ότι δόθηκε η ευκαιρία για αλληλογνωριμία και, χάρη στην ανταλλαγή απόψεων, το μοίρασμα βιωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Τέλος, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, υπήρξαν στιγμές χαλάρωσης στο διάλειμμα, κατά την ξενάγηση στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» και τους περιπάτους στο δάσος, το μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο και το βραδινό σε ταβέρνα στα Λαδάδικα, όπου, παρά την κούραση της ημέρας, ήμαστε όλοι κεφάτοι, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η αποστολή που μοιραζόμαστε στα σχολεία μας είναι πηγή χαράς και ελπίδας.
Δημήτρης Πλατανάς – μέλος του Συ.Λ.Ε.Ε.
4 Σεπτεμβρίου 2017

"Vacances d’ été II" - 1η εβδομάδα

Με κέφι και πολλή χαρά κύλησε η πρώτη εβδομάδα των Vacances d’ été II. Τα παιδιά εξασκήθηκαν στο τένις και στην ενόργανη γυμναστική, χόρεψαν, έπαιξαν σκάκι και θέατρο, έκαναν ρομποτική και διασκέδασαν με την ψυχή τους στο εργαστήριο πειραμάτων.
 
 
 
Η ημέρα ξεκινούσε με ένα θρεπτικό και υγιεινό πρωινό. Στη συνέχεια, ακολουθούσαν πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως  η κατασκευή κοσμήματος, η ζωγραφική με τελίτσες και το κουκλοθέατρο. Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να μεταμορφωθούν σε «ντεντέκτιβ εντόμων» και να επισκεφθούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κολεγίου μας και το άλσος «ΔΕΛΑΣΑΛ». Δοκίμασαν, επίσης, τις μαγειρικές τους ικανότητες, ως μικροί Chef, φτιάχνοντας τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια! Στο τέλος της κάθε ημέρας, τα παιδιά απολάμβαναν ένα απολαυστικό γεύμα.
 
  
 
Εκπαιδευτικοί και μαθητές γίναμε μία ομάδα και διασκεδάσαμε  με την ψυχή μας! Οι εκπλήξεις, όμως δεν τελειώνουν εδώ… Συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα…