Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μας εύχεται καλή σχολική χρονιά!

Ο Σ.Γ.Κ. του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ», πάντα κοντά στους μαθητές του Σχολείου μας, ευχήθηκε στα παιδιά του Νηπιαγωγείου καλή σχολική χρονιά, χαρίζοντάς τους από ένα δωράκι γνωριμίας. Οι τάξεις του Νηπιαγωγείου γέμισαν με χαρούμενες φωνές και ενθουσιασμό. Μια όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά μάς περιμένει να τη ζήσουμε όλοι μαζί στην οικογένεια του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»!
 
 

 

Ειρήνη ≠ Πόλεμος

Με αφορμή την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ», συζητήσαμε για την έννοια της λέξης “Πόλεμος” και τις καταστροφικές του επιπτώσεις στον άνθρωπο και γενικότερα στη Γη. Επιπροσθέτως, αναλύσαμε την έννοια της λέξης “Ειρήνη” και επισημάναμε ότι είναι δύο άκρως αντίθετες λέξεις Ειρήνη ≠ Πόλεμος. Κλείσαμε τα μάτια και ονειρευτήκαμε αυτά που θα θέλαμε να πετάει ένα κανόνι (ΑΓΑΠΗ, ΦΙΛΙΑ, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ). Στη συνέχεια, γράψαμε τις λεξούλες και τις ζωγραφίσαμε.
Νήπια 1

Φαντάσου την Ειρήνη

Τι είναι η ειρήνη; Γνωρίσαμε το σύμβολο της ειρήνης και φανταστήκαμε τι άρωμα, τι μορφή, τι ήχο, τι γεύση και τι συναίσθημα θα μπορούσε να έχει η ειρήνη. Διαβάσαμε και αναλύσαμε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο: «Ειρήνη». Ακόμη, επεξεργαστήκαμε το παραμύθι «Το κανόνι της ειρήνης», συγγραφέας: Φρόσω Χατόγλου. Ένα μαύρο κανόνι στέκεται παράταιρο με το τοπίο. Γύρω λουλούδια, πουλιά και ομορφιά. Και ξαφνικά, η γαλήνη διαταράσσεται, η ομορφιά διαλύεται, όταν η άγρια μορφή του κανονιού απότομα ξεπροβάλλει. Μαύρο, μόνιμα θυμωμένο, κακομούτσουνο, μονολογεί. Τι θα συμβεί, άραγε, όταν θα φυτρώσει μια όμορφη μαργαρίτα στην πλάτη του; Θα αλλάξει γνώμη για τη ζωή; Σειρά στην κουβέντα μας πήρε ο πόλεμος. Ποιες είναι οι συνέπειες ενός πολέμου; Τι συναισθήματα δημιουργεί ένας πόλεμος; Τι θα επιλέγαμε τελικά εμείς; Πόλεμο ή ειρήνη;
Προνήπια 1&2

 

   

Το πλοίο της ειρήνης

Με αφορμή το πολεμικό πλοίο Αβέρωφ, το οποίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην πόλη μας, συζητήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη. Τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη σημασία της ειρήνης και τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Αναλύοντας το ποίημα "Όταν κάνουνε πόλεμο" του Γεώργιου Μαρίνου, συμφωνήσαμε και φωνάξαμε όλοι μαζί: "Ενάντια στον πονόλαιμο, στην πίκρα και στον πόλεμο, υπάρχει μια ασπιρίνη… Άνθρωποι πέστε ΕΙΡΗΝΗ". Θελήσαμε και εμείς να φτιάξουμε το δικό μας πλοίο. Το πλοίο αυτό, φυσικά, και δεν είναι πολεμικό. Είναι το πλοίο της ειρήνης!
Νήπια 2
 
 

Μαθαίνουμε για το ηφαίστειο

Γίναμε μικροί επιστήμονες και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε λάβα ηφαιστείου! Πρώτα απ´ όλα, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, γνωρίσαμε τα εργαλεία μας και τέλος συγκεντρώσαμε τα υλικά που χρειαζόμασταν: το ξύδι, τη μαγειρική σόδα και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Κάναμε τις υποθέσεις μας και έπειτα, στην πράξη, κάναμε το πείραμα! Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και μας ενθουσίασε! Κόκκινη «καυτή» λάβα άρχισε να βγαίνει από τον κρατήρα του ηφαιστείου μας! 
Προνήπια 1 & 2
 
 

Φθινόπωρο!

Ένα φθινοπωρινό αεράκι γέμισε την τάξη μας με φύλλα και εμείς ξεκινάμε ένα ξέφρενο παιχνίδι μαζί τους.
Παιδικός Σταθμός 3

 

Ενζυμάκια «κρα» και «σι»

Με έναυσμα την παρατήρηση του μούστου στα ποτήρια, συζητάμε με τα παιδιά για τη ζύμωση και τα ενζυμάκια του μούστου «κρα» και «σι». Κατόπιν τα παιδιά κρεμούν τις αντίστοιχες καρτέλες και χορεύουν στον ρυθμό του βρασμού. Όταν χορέψουν ζευγαρωτά τα ενζυμάκια «κρα» και «σι» μας δίνουν το κρασί!
Νήπια 1