10η Λασαλιανή Ημερίδα για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Θεσσαλονίκη, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Λασαλιανής Εμψύχωσης & Επιμόρφωσης (Συ.Λ.Ε.Ε.) διοργανώθηκε στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» της Θεσσαλονίκης η 10η Λασαλιανή Ημερίδα για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, δασκάλους και καθηγητές που προσλήφθηκαν στα λασαλιανά σχολεία τα τρία τελευταία σχολικά έτη. Είχαμε, παράλληλα, τη χαρά να υποδεχτούμε στην Ημερίδα και δύο εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει την ευθύνη της επιμόρφωσης και της εμψύχωσης  στα δύο σχολεία των Ουρσουλινών, με  τα οποία ξεκίνησε από το σχολικό έτος 2017-2018 μία στενή συνεργασία με τα σχολεία του λασαλιανού δικτύου Ελλάδας.

Η επιμόρφωση ξεκίνησε με τρεις παρεμβάσεις: Η πρώτη παρέμβαση είχε θέμα τη ζωή και το έργο του Jean-Baptiste de la Salle, με ομιλητή τον κ. Αντώνη Ρηγούτσο, γενικό διευθυντή του Ιδιωτικού Δημοτικού  «Δελασάλ» στον Άλιμο. Η δεύτερη παρέμβαση με τίτλο: «Το λασαλιανό δίκτυο: διοίκηση & θεσμοί» έγινε από την πρόεδρο του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Συ.Λ.Ε.Α.) κ. Σταυρούλα Κανελλοπούλου και, τέλος, η τρίτη παρέμβαση επικεντρώθηκε στο Εκπαιδευτικό/Παιδαγωγικό Σχέδιο των λασαλιανών σχολείων, θέμα το οποίο παρουσίασε ο κ. Μάρκος Βαρθαλίτης, συντονιστής του Συ.Λ.Ε.Ε.

Χάρη στις τρεις αυτές παρεμβάσεις, δόθηκε η ευκαιρία στους 41 συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη ζωή του Ιδρυτή του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, να διαπιστώσουν το εύρος του λασαλιανού δικτύου και τις δυνατότητες που έχουν τα σχολεία στην Ελλάδα για ευρύτερες συνεργασίες και τέλος να ανακαλύψουν μέσω του Εκπαιδευτικού/Παιδαγωγικού Σχεδίου τη λασαλιανή εκπαιδευτική παράδοση που επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: εκπαιδεύω, σημαίνει αγαπώ, εκπαιδεύω σημαίνει συνεργάζομαι και εκπαιδεύω σημαίνει ότι με ενδιαφέρει η όλη προσωπικότητα του παιδιού, άρα και η πνευματική του συγκρότηση και εξέλιξη.

Μετά τις παρεμβάσεις, ακολούθησε περισυλλογή και ανταλλαγή απόψεων σε πέντε ομάδες, όπου απαντήθηκαν 10 ερωτήσεις σχετικές με τις τρεις εισηγήσεις (2 ερωτήσεις ανά Ομάδα). Όπως συμβαίνει πάντα, οι συζητήσεις στις Ομάδες ήταν, κατά τη μαρτυρία των συμμετεχόντων, η πιο εποικοδομητική πλευρά της Ημερίδας, δεδομένου ότι δόθηκε η ευκαιρία για αλληλογνωριμία και, χάρη στην ανταλλαγή απόψεων, το μοίρασμα βιωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Τέλος, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, υπήρξαν στιγμές χαλάρωσης στο διάλειμμα, κατά την ξενάγηση στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» και τους περιπάτους στο δάσος, το μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο και το βραδινό σε ταβέρνα στα Λαδάδικα, όπου, παρά την κούραση της ημέρας, ήμαστε όλοι κεφάτοι, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η αποστολή που μοιραζόμαστε στα σχολεία μας είναι πηγή χαράς και ελπίδας.
Δημήτρης Πλατανάς – μέλος του Συ.Λ.Ε.Ε.
4 Σεπτεμβρίου 2017