Οι γονείς πάνε σχολείο!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Νηπιαγωγείο του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» προσκαλεί τους γονείς και κηδεμόνες του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου, καθώς και εκπαιδευτικούς και γονείς της ευρύτερης κοινότητας της πόλης μας, στην επιμορφωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολεγίου, στις 18.30’, με θέμα: «Η Φωνολογική Επίγνωση και ο Περιγραφικός και Αφηγηματικός Λόγος ως βάσεις ανάπτυξης των ικανοτήτων Ανάγνωσης και Γραφής στο Νηπιαγωγείο.»

Εισηγήτριες της συνάντησης θα είναι η κ. Δέσποινα Ιακώβου, Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος και η κ. Νίκη Χατζηγεωργίου (Μ.Sc., CCC), λογοπαθολόγοςκαιαναγνωρισμένο μέλος του Αμερικανικού Οργανισμού Ομιλίας και Ακοής (ASHA), με μεγάλη αγάπη στον λόγο και τις υπερβάσεις του, στην ποίηση και στα παραμύθια, τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά στην κλινική πράξη.

Σας περιμένουμε όλους εκεί.

Με εκτίμηση

Από τη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου

και του Παιδικού Σταθμού

---------------------------------------------------------------------

Οι γονείς πάνε σχολείο!

«Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας γέρος και μια γριά, ένας λύκος και τρία γουρουνάκια, εφτά νάνοι και μία πριγκίπισσα που μας είπαν ιστορίες.

Ήμουν κι εγώ εκεί να σας τα πω απ΄ την αρχή.»

Φωνολογική Επίγνωση

Το παιχνίδι που ενώνει

τις λέξεις που ακούμε

κι αυτές που τραγουδούμε

με κείνες που θα δούμε

στης πρώτης τάξης το βιβλίο

στο Δημοτικό σχολείο!

Περιγραφικός και Αφηγηματικός Λόγος

Περιγράφω ό,τι δω,

αφηγούμαι ό,τι ζω,

ζωντανεύω εμπειρίες,

φτιάχνω μικρές ιστορίες με ουσία,

που τη λένε φαντασία,

ώστε το «Σκέφτομαι και Γράφω»

με χαρά να σας το γράφω.

Το παραμύθι είναι επικοινωνία, από το στόμα του γονιού στην καρδιά του παιδιού. Η διαδικασία της αφήγησης είναι χρόνος ποιοτικός και μαγικός. Παίζουμε, τραγουδάμε, διαπαιδαγωγούμε και παλεύουμε μαζί με τους ήρωες, αλλά και με τους δικούς μας φόβους. Το παραμύθι αναπτύσσει την ακουστική ικανότητα, βελτιώνει την κατανόηση, δημιουργεί εικόνες στη φαντασία και καλλιεργεί τη λεκτική νοημοσύνη. Είναι ένας απλός τρόπος με τον οποίο μπορούν να επικοινωνούν άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Ποιες ανάγκες, όμως, εξυπηρετεί στα μικρά παιδιά, που το αγαπούν τόσο;

Πώς συμβάλλει στην προσωπική τους ανάπτυξη, στη συμπεριφορά και στη συναισθηματική τους ωρίμανση;

«Περπατώ εις το δάσος»

περπατώ εις το δάσος

Σήμερα απολαύσαμε την υπέροχη θεατρική παράσταση «Περπατώ εις το δάσος», της Στέλλας Μιχαηλίδου, στο Θέατρο Αυλαία. Όλοι ήταν εκεί: η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, η κακιά Μητριά της Χιονάτης, ο Λύκος… και άλλοι πολλοί! Γελάσαμε με την ψυχή μας, ενθουσιαστήκαμε, ονειρευτήκαμε, μα πάνω από όλα περάσαμε φανταστικά!

Νήπια & Προνήπια

Φθινόπωρο στην τάξη μας

φθινόπωρο στην τάξη μας

Σχεδιάσαμε στο πάτωμα με χαρτοταινία ένα φθινοπωρινό δέντρο και τα Αστεράκια μεταμορφώθηκαν σε φύλλα. Σε λίγο κατέφθασε στην τάξη μας και ο αέρας. Με το φύσημά του κουνούσε τα «φύλλα», ώσπου με ένα πολύ δυνατό φύσημα τα έριξε από το κλαδί τους στον κορμό του δέντρου. Εκεί θα είναι το σπίτι τους για όλο το Φθινόπωρο. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι γνωρίσαμε την εποχή του Φθινοπώρου.

Παιδικός Σταθμός 1

Φθινοπωρινά Φύλλα

«Πέσαν τα φύλλα απ' τα δεντράκια, ήρθαν τα πρώτα τα συννεφάκια,

του Φθινοπώρου έγινε η αρχή... Καλώς μας ήρθες πρώτη βροχή!!!"

φθινοπωρινά φύλλα (1) φθινοπωρινά φύλλα (2)

Το Φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και τα Μελισσάκια φορώντας τα μπουφανάκια τους πηγαίνουν στην πίσω αυλή για να μαζέψουν τα φύλλα που πέφτουν από τα πλατάνια. Φύλλα μικρά μα και μεγάλα γεμίζουν το κουτί και έρχονται μαζί τους στην τάξη για παρατήρηση και παιχνίδι!!!

Παιδικός Σταθμός 3

Το πάρτι των ζώων

Τα ζωάκια γιορτάζουν και τα Αστεράκια τους αφιερώνουν μια εβδομάδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4/10) φέρνουμε μαζί μας στο σχολείο το αγαπημένο μας λούτρινο ζωάκι. Το γνωρίζουμε στους φίλους μας, το αγκαλιάζουμε, το χαϊδεύουμε, το φροντίζουμε, χορεύουμε και παίζουμε μαζί του!

Παιδικός Σταθμός 1 & 2

Περπατώ εις το σχολειό

«Περπατώ περπατώ εις το σχολειό και τις οδηγίες ακολουθώ». Τα Αστεράκια 2 εξερευνούν το σχολείο και πηγαίνουν από αίθουσα σε αίθουσα. Μας δείχνουν τι κάνουμε και πώς χειριζόμαστε τον κάθε χώρο! Πώς καθόμαστε στην τραπεζαρία; Πώς πλένουμε τα χεράκια μας στην τουαλέτα; Πώς κάνουμε τραινάκι στον διάδρομο για να προχωρήσουμε όλοι μαζί; Πώς παίζουμε στις γωνίτσες της τάξης μας και πώς καθόμαστε στην παρεούλα;

Παιδικός Σταθμός 2

Χρωματιστά Αγγλικά

Οι μικροί μας φίλοι, στον Παιδικό Σταθμό, ολοκληρώνουν την ενότητα με τα χρώματα – Colours, μαθαίνοντας το χρώμα green και «απογειώνονται» στον υπέροχο κόσμο των χρωμάτων!

Τμήμα Αγγλικών

Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων. Δράττουμε την ευκαιρία να πάρουμε τον χρόνο μας και να απολαύσουμε λίγες στιγμές ηρεμίας. Να διαβάσουμε αναπαυτικά τις εφημερίδες μας. Να πάρουμε πληροφορίες για όλο τον κόσμο, να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις, να γίνουμε πιο έξυπνοι (οι απόψεις των παιδιών για τις εφημερίδες)... Κάτι όμως μας λείπει, παρέα με την εφημερίδα μας, ένα ζεστό γάλα, μια ζεστή σοκολάτα και λίγα θρεπτικά κουλουράκια!!!

Νήπια 1

Το Club Μαγειρικής του Le Petit La Salle είναι μια χαρούμενη ομάδα επίδοξων σεφ! Τα παιδιά ντύνονται με σκούφο και ποδιά, πλένουν χεράκια και ξεκινούν να φτιάχνουν υπέροχα εδέσματα, τα οποία μπορούν να φάνε ή να τα πάρουν σπίτι τους!

Οι μικροί μαθητές μαγειρεύουν και συνθέτουν φαγητά και γλυκά. Μέσω της ενασχόλησης με τις πρώτες ύλες, τα ζυμάρια, τα λαχανικά και τα μπαχάρια, τα παιδιά εξασκούν όλες τις αισθήσεις τους, υιοθετούν υγιεινές συνήθειες διατροφής και αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας.

Το Bee Bot και ο φυσικός κύκλος του νερού

Με τη συμβολή του φίλου μας, του Bee Bot, θα μάθουμε για τον φυσικό κύκλο του νερού. Έχουμε τοποθετήσει στο δάπεδο το κατάλληλο θεματικό περιβάλλον (εκπαιδευτικό mat) με το συγκεκριμένο θέμα. Τα παιδιά, δουλεύοντας σε ομάδες, προγραμματίζουν το ρομποτάκι, ώστε να κινηθεί με απλές κινήσεις στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο αποτελείται από τέσσερις εικόνες, με συγκεκριμένη διαδοχική σειρά:

1. Νερό θαλασσών, λιμνών, ποταμών

2. Το νερό εξατμίζεται με τη μορφή υδρατμών

3. Δημιουργούνται τα σύννεφα

4. Τέλος, αυτά σε χαμηλές θερμοκρασίες ψύχονται,  υγροποιούνται και πέφτουν στη γη με τη μορφή βροχής, χιονιού ή χαλαζιού.

Νήπια 1

Το Bee Bot στη Χώρα των Σχημάτων

Σήμερα, επισκέφτηκε τα προνήπια του "Le Petit La Salle" ένας παράξενος φίλος! Μα, είναι μέλισσα, μια μέλισσα-ρομπότ! Είναι αγόρι, ο Λάκης, ο Μελισσάκης. Γιατί έχει αυτά τα κουμπιά στην πλάτη του; Σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά τα βελάκια; Ο Λάκης, ο Μελισσάκης είναι τόσο έξυπνος, που πάει όπου του πεις! Απλά προγραμμάτισέ τον και δώστου την εντολή. Ο δρόμος στον οποίο περπατάει είναι φτιαγμένος από τετράγωνα και κινείται ένα τετράγωνο τη φορά, δεν του αρέσει να τρέχει.

Σήμερα, αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στη Χώρα των Σχημάτων. Τα παιδιά πειραματίστηκαν στον προγραμματισμό αυτού του έξυπνου ρομπότ, ώστε να φτάσει στο σχήμα που ήθελαν κάθε φορά. Έτσι, μάθαμε τα σχήματα και ταυτόχρονα σκεφτήκαμε με λογικά βήματα. Περάσαμε πολύ ωραία με τον Λάκη, τον Μελισσάκη και τον περιμένουμε να ξανάρθει!

Προνήπια 1 & 2

Προσέχω τα δοντάκια μου

Σήμερα, επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας ο παιδοδοντίατρος κ. Γιώργος Ανδρεάδης και η ειδική ορθοδοντικός κ. Ευαγγελία Χατζησταύρου. Ποιες τροφές χαλάνε τα δόντια μας; Γιατί πρέπει να τα βουρτσίζουμε; Γιατί πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο; Μας μίλησαν για τη στοματική υγιεινή και μας έδειξαν πώς να βουρτσίζουμε σωστά τα δοντάκια μας για να είναι γερά και όμορφα!

Νήπια & Προνήπια

Ελαφρύ και βαρύ

Με αφορμή το αίνιγμα της Ντίνας Χατζηνικολάου «Το φύλλο το ξερό», τα παιδιά προβληματίστηκαν για την ξεχωριστή ιδιότητα του ξερού φύλλου (ελαφρύ). Πειραματίστηκαν λοιπόν με τα ξερά φύλλα στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου. Κατόπιν, πέρασαν στην τάξη και αναζήτησαν υλικά, τα οποία θα είχαν αυτή την ιδιότητα: βαμβάκι, φτερά, πούπουλα, φύλλα Α4. Στη συνέχεια, τα αντιπαρέθεσαν με υλικά τα οποία είχαν ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά (βαριά). Η πειραματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και οι ομάδες καταγράφουν τα συμπεράσματά τους.

Νήπια 1

Happy School Year!

Τα προνήπια γνωρίζουν τον Kenny, τον ήρωα του βιβλίου Happy Hearts, ο οποίος τους καλωσορίζει και τους εύχεται "Happy School Year!"

Προνήπια

Περπατώ, περπατώ … στο φθινοπωρινό δάσος του ΔΕΛΑΣΑΛ

Οι ηλιόλουστες και ζεστές μέρες του Οκτωβρίου μας προσκαλούν να εκδράμουμε  στο φθινοπωρινό δάσος. Να παρατηρήσουμε και να συζητήσουμε για τις αλλαγές της φύσης. Να ακούσουμε το κελάηδημα των πουλιών ανάμεσα στις φυλλωσιές. Να πάρουμε βαθιές αναπνοές οξυγόνου. Να κλείσουμε τα μάτια και να αισθανθούμε την παρουσία του δάσους γύρω μας. Τέλος, να μαζέψουμε τις πολύτιμες ομορφιές του για να δουλέψουμε πάνω σε μία εικαστική δημιουργία.

Νήπια & Προνήπια

Ο σκύλος μου

Ποιο ζωάκι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου; Τα μελισσάκια φτιάχνουν ένα σκυλάκι. Σε καφέ βελουτέ χαρτί χρωματίζουν με πινέλα και άσπρη τέμπερα!

Παιδικός Σταθμός 3

Αστερο-Σεφ!

Καλώς ήρθατε στη σχολή των Αστεροσέφ. Για να μεταμορφωθούμε σε σωστούς σεφ πρέπει πρώτα απ’ όλα να φτιάξουμε το δικό μας καπέλο. Γι αυτό, ζωγραφίζουμε με κηρομπογιά μία άσπρη λωρίδα και στη συνέχεια κολλάμε λευκό γκοφρέ. Τώρα είμαστε έτοιμοι να κατασκευάσουμε τη δική μας πλαστελίνη. Φοράμε τα καπέλα μας και ετοιμάζουμε τα υλικά. Θα χρειαστούμε: αλεύρι, λάδι, νερό και αλάτι. Πλάθουμε το ζυμάρι μέχρι να πάρει την υφή που χρειαζόμαστε και μετά προσθέτουμε χρώμα. Η αυτοσχέδια πλαστελίνη μας είναι έτοιμη για παιχνίδι! Συγχαρητήρια Αστεροσέφ!!!

Παιδικός Σταθμός 1 & 2

Ο Χούλης Βατραχούλης στον Παιδικό Σταθμό

Σήμερα ο Χούλης ο Βατραχούλης επισκέφθηκε την αστεροτάξη μας. Ενθουσιάστηκε με τα παιχνίδια που έχουμε στην τάξη και ήθελε να παίξει με όλα. Αλλά, υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα… Δεν ήξερε πώς να παίξει μαζί τους, με αποτέλεσμα να κάνει άνω κάτω την τάξη μας. Τ’ αστεράκια του έδειξαν πως παίζουμε με τα παιχνίδια αλλά και πως συμμαζεύουμε την τάξη μας. Παρέα με τον Χούλη, τ’ αστεράκια μαθαίνουν έναν σημαντικό κανόνα της τάξης μας.

Παιδικός Σταθμός 1

Χρόνια πολλά παππού! Χρόνια πολλά γιαγιά!

Σήμερα, 1η Οκτωβρίου, γιορτάσαμε στην τάξη μας την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Πώς λένε τον παππού και τη γιαγιά μας; Από πού πήραμε το όνομά μας; Γιατί τους αγαπάμε με όλη μας την καρδιά; Αφού τραγουδήσαμε για τις γιαγιάδες μας, τα Προνήπια του Le Petit La Salle έφτιαξαν καδράκια - δώρο για τους αγαπημένους τους!

Προνήπια 1 και 2

Οι ντετέκτιβ των γραμμάτων!

Τα γράμματα κρύφτηκαν μέσα στο χαρτί και για να τα αποκαλύψουμε γίναμε ντετέκτιβ με πινέλα! Χρωματίσαμε τα χαρτιά και μόλις στέγνωσαν τραβήξαμε τις ταινίες για να δούμε ποιο γράμμα θα αποκαλυφθεί. Είμαστε οι καλύτεροι ντετέκτιβ, βρήκαμε όλα τα κρυμμένα μυστήρια γραμματάκια!

ΝΗΠΙΑ 2