Διαδικτυακή εκπαίδευση για τους σεισμούς

πηγή: www.saferinternet.gr

oaspΜε αφορμή το σεισμό μεγέθους 8,9 της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιαπωνία, και την αξιοθαύμαστη ψυχραιμία της χώρας αυτής και των ανθρώπων της στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας καταστροφής μέσα από σωστή αντισεισμική εκπαίδευση από μικρή ηλικία πέραν των σωστών σχεδιασμών στις υποδομές, λαμβάνουμε την ευκαιρία να προάγουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το Διαδίκτυο για μια τέτοια εκπαίδευση και ενημέρωση.

Ένα σημαντικό παράδειγμα αποτελεί ο ιστοχώρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας kids.oasp.gr. Ο ιστοχώρος απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών και τους παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, αφενός για το φαινόμενο του σεισμού και αφετέρου για τους τρόπους αυτοπροστασίας ΠΡΙΝ, κατά τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΜΕΤΑ από ένα σεισμό. Περιέχει πλήθος δραστηριοτήτων με σκοπό να καταστήσει τη διαδικασία της πληροφόρησης ευχάριστη και κατανοητή. Συγκεκριμένα, οι δύο ήρωες της ιστοσελίδας, ο Θαλής και η Χαρά, αντιμετωπίζουν το σεισμό στο σπίτι τους κάνοντας τις σωστές ενέργειες. Μέσα από διαδραστικές εικόνες παρακολουθούμε το Θαλή, το μεγαλύτερο ηλικιακά ήρωα, και τη μικρότερη Χαρά  να μπαίνουν κάτω από ένα γερό έπιπλο την ώρα του σεισμού και με τη λήξη του να εκκενώνουν το κτίριο εφαρμόζοντας τις οδηγίες ασφαλείας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενότητα της προσομοίωσης του φαινομένου του σεισμού σε χώρους του σπιτιού (κουζίνα, υπνοδωμάτιο, σαλόνι) καθώς και στο εξωτερικό περιβάλλον. Με το πάτημα ενός πλήκτρου βλέπουμε τι μπορεί να προκαλέσει ο σεισμός στο σπίτι μας και έξω από αυτό. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας με την κατάλληλη καθοδήγηση πληροφορείται για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει προσεισμικά για την άρση επικινδυνοτήτων στο χώρο του. Η ιστοσελίδα περιέχει επίσης σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, παζλ, όλα συνδεδεμένα άμεσα με το σεισμό. Η ενότητα Ελλάδα και σεισμοί, πληροφορεί τον επισκέπτη για τους σεισμούς που έπληξαν την Ελλάδα από το 550π.Χ έως και σήμερα, επιλέγοντας συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο χάρτη της Ελλάδας.

Ο παραπάνω ιστοχώρος έλαβε το 3ο εθνικό βραβείο στον Διαγωνισμό "Best Children's Online Content European Award 2011" που διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.