Ξέρετε πού να τηλεφωνήσετε αν χρειαστείτε βοήθεια;

Το 112 είναι ο αριθμός που μπορείτε να καλείτε δωρεάν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε ταξίδι σε μια χώρα της ΕΕ και σας συμβαίνει ατύχημα ή απλώς είστε μάρτυρας κάποιου ατυχήματος. Γνωρίζετε ποιον αριθμό πρέπει να καλέσετε για να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης; Καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν για δουλειά ή αναψυχή, εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ψάχνετε και να απομνημονεύετε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που ισχύει σε κάθε χώρα της ΕΕ που επισκέπτεστε. Φτάνει να θυμάστε το 112!

Το 112 δεν υποκαθιστά τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, αλλά στις περισσότερες χώρες λειτουργεί παράλληλα με αυτούς. Ωστόσο, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία επέλεξαν να έχουν ως μοναδικό αριθμό έκτακτης ανάγκης το 112.

Τι γίνεται όταν καλείτε το 112;

Ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος τηλεφωνητής απαντά στην κλήση σας. Ανάλογα με τη χώρα, ο τηλεφωνητής είτε επεξεργάζεται την κλήση σας απευθείας είτε την διαβιβάζει στην κατάλληλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Οι τηλεφωνητές είναι όλο και περισσότερο ικανοί να απαντούν στις κλήσεις προς το 112 σε περισσότερες από μία γλώσσες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που καλούν το 112 όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

Δώστε το όνομα και τη διεύθυνσή σας, καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Για την αποφυγή συγχύσεων, είναι αναγκαίο να εντοπίζονται τα άτομα που καλούν το 112 επειδή το ίδιο περιστατικό μπορεί να έχει ήδη αναφερθεί από πολλά άτομα.

Μην κλείσετε το τηλέφωνο αν καλέσατε κατά λάθος το 112! Πείτε στην τηλεφωνητή ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διαφορετικά θα πρέπει να σταλεί βοήθεια έκτακτης ανάγκης επιτόπου για να το επιβεβαιώσει.

Παίξτε το παιχνίδι

Παζλ

Περισσότερες πληροφορίες

Σελίδα για χρωμάτισμα

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή